Skip to content Skip to footer
  • Barwa miąższu: jasnożółty,
  • Barwa skórki: żółta,
  • Kształt: owalne do lekko podłużnych,
  • Głębokość oczek: bardzo płytkie,
  • Trwałość przechowalnicza: bardzo dobra,
  • Okres spoczynku: długi, pozostaje w spoczynku do końca zimy,
  • Typ kulinarny: B – ogólnoużytkowy,
  • Szczególnie polecana do: smażenia placków ziemniaczanych, domowych frytek i chipsów, zapiekanek,
  • Odporność na mątwika ziemniaczanego i raka ziemniaka: odporna,
  • Odporność na parcha zwykłego: dość wysoka,
  • Odporność na uszkodzenia mechaniczne: średnia,
  • Odporność na zarazę ziemniaka: średnia,
  • Odporność na wirus Y: bardzo wysoka
  • Wymagania glebowe: średnie,
  • Toleruje krótkie okresy niedoboru wody.