Skład: wyka jara, łubin wąskolistny, słonecznik, gryka, rzodkiew, oleista mątwikobójcza, groch
Korzyści agronomiczne:
- Znakomita poprawa struktury gleby i jej spulchnienia — ułatwia formowanie redlin i prawidłowy rozwój bulw,
- Intensywny rozwój biomasy – zwiększanie zawartości materii organicznej w glebie,
- Silne działanie biofumigacyjne ograniczające presję nicieni, drutowców i patogenów glebowych t.j. rizoktonioza (Rhizoctonia), zaraza gąbczasta ziemniaka (Spongospora),
- Wysoka aktywność mikrobiologiczna poprawia zdrowotność ryzosfery ziemniaka.
Wpływ na jakość bulw i cechy użytkowe:
- Wyższa zawartość suchej masy – lepsze parametry technologiczne dla przemysłu przetwórczego (frytki, chipsy, skrobia),
- Poprawa jednorodności bulw – ograniczenie różnic wagowych i deformacji.
- Lepsza odporność na uszkodzenia mechaniczne – dzięki spójniejszej strukturze gleby.
- Mniejsze ryzyko wystąpienia parchu i zgnilizn – poprawa warunków mikrobiologicznych.
- Lepsze parametry przechowalnicze – zdrowsze bulwy, mniej strat w magazynowaniu.