Skip to content Skip to footer

TOP VITA ZIEMNIAK

Skład: wyka jara, łubin wąskolistny, słonecznik, gryka, rzodkiew, oleista mątwikobójcza, groch

Korzyści agronomiczne:

  • Znakomita poprawa struktury gleby i jej spulchnienia — ułatwia formowanie redlin i prawidłowy rozwój bulw,
  • Intensywny rozwój biomasy – zwiększanie zawartości materii organicznej w glebie,
  • Silne działanie biofumigacyjne ograniczające presję nicieni, drutowców i patogenów glebowych t.j. rizoktonioza (Rhizoctonia), zaraza gąbczasta ziemniaka (Spongospora),
  • Wysoka aktywność mikrobiologiczna poprawia zdrowotność ryzosfery ziemniaka.

Wpływ na jakość bulw i cechy użytkowe:

  • Wyższa zawartość suchej masy – lepsze parametry technologiczne dla przemysłu przetwórczego (frytki, chipsy, skrobia),
  • Poprawa jednorodności bulw – ograniczenie różnic wagowych i deformacji.
  • Lepsza odporność na uszkodzenia mechaniczne – dzięki spójniejszej strukturze gleby.
  • Mniejsze ryzyko wystąpienia parchu i zgnilizn – poprawa warunków mikrobiologicznych.
  • Lepsze parametry przechowalnicze – zdrowsze bulwy, mniej strat w magazynowaniu.