Skip to content Skip to footer

MEDALISTKA – MHR

  • Odmiana chlebowa B.
  • Odmiana jakościowa o wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania,
  • Odmiana wysoka, średnio późna o wysokim i stabilnym plonowaniu,
  • Zawartość białka  – wysoka,
  • Ilość glutenu  – średnia,
  • Wskaźnik sedymentacji  – duża,
  • Tolerancja na zakwaszenie gleby  – przeciętna.
  • Odmiana odporna  na osypywanie się ziarna i porastanie.
  • Mrozoodporna dobra.
  • Rośliny  odporne na wyleganie.
  • Posiada bardzo dobrą  odporność na choroby podstawy źdźbła, mącznika prawdziwego, rdzę brunatną i żółtą oraz choroby kłosa.
  • Wyjątkowa tolerancja na przedplony zbożowe i kukurydzę.
  • Odmiana wykazuje duże zdolności adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
Maj 2025
Kwiecień 2025
Marzec 2025